Коварна болест погуби Йордан Кюмюрджиев, бивш шеф на полицията в Пловдив и първи градски лидер на ГЕРБ

04.05.2024 24 часа Пловдив онлайн
Ген. Йордан Кюмюрджиев
Ген. Йордан Кюмюрджиев

Йордан Кюмюрджиев, бивш шеф на полицията в Пловдив, експредседател на общинския съвет и първи градски лидер на ГЕРБ, е починал днес, на Велика събота, преди обяд, потвърдиха от семейството му. Той си отиде на 71 години.

"Всичко стана буквално за 45 дни. До последно беше работоспособен", разказа пред "24 часа" Дани Каназирева, която се ползваше с подкрепата на Кюмюрджиев.

Бил е диагностициран с карцином на белия дроб в последен стадий.

"Болестта се разви скоротечно. Ходихме по София при най–добрите, но без резултат", допълни Каназирева. "Много честен и доблестен човек", каза със сълзи тя. Според нея големите хора си отиват на големи празници.

Поклонението е на 8 май в сряда от 10 часа на Централните гробища в Пловдив.

Йордан Кюмюрджиев е роден е на 22 април 1953 г. в пловдивското село Драгойново. Завършил е Университета за архитектура, строителство и геодезия, а след това и курс в Академията на МВР. През 1984 г. влиза в системата като оперативен работник в Икономическа полиция. През 1992 г. започва да работи в РЗ БОП. От 1998 г. е началник на сектор "Престъпления в икономиката и контрабанда". От 2002 г. е началник на РЗ БОП в Пловдив. В периода 9 юли 2004 – 5 декември 2005 г. е директор на РДВР-Пловдив. На 4 юли 2005 г. е удостоен със звание генерал-майор от МВР, след което се пенсионира.

Йордан Кюмюрджиев е от учредителите на ГЕРБ и първи негов председател в Пловдив. Беше и шеф на общинския съвет за кратко.