Роберто Кавали загубил баща си на 4 г., но оставя на 6-те си деца 210 млн. евро

22.04.2024 Виолина Христова, Рим
Дизайнерът бе известен с любовта си към красивите жени.
Дизайнерът бе известен с любовта си към красивите жени.

Италианецът ще бъде запомнен като дизайнера, който рисува върху дънки и кожа

Освен като легендарен творец на висша мода, Роберто Кавали ще бъде запомнен и като мъжа, който беше вечно влюбен в жените. Затова и до него през живота му бяха все дами, печелили конкурси за красота. На тях стилистът, който почина на 12 април, посвещаваше поетични обяснения в любов, които след това “подписваше”, създавайки луксозни колекции за сексапилни модели.

Въпреки че Роберто Кавали прекара последните дни от 83-те си години до спътницата си  - 39-годишната шведка Сандра Бергман, тя беше на погребението му заедно с бившите му съпруги  Силванела Джанони и Ева Мария Дюрингер. Всяка от тях доведе децата си, чиято разлика във възрастта е от над половин век, а те са общо шест. Томазо и Кристиана от първия брак, продължил десетина години до 1974 г., се наредиха до Робин, Ракеле и Даниеле от втория брак с бившата Мис Европа Ева, сключен през 1980 г. В прегръдките на майка си Сандра - бившата номер 2 на “Мис Свят”, беше и едногодишният Джорджо. Момченцето е наречено от дизайнера на името на баща му Джорджо, когото

нацистите застрелват до Арецо,

когато Роберто е едва 4-годишен. Той не говори до 18-годишната си възраст. След това обаче животът се оказва щедър към него.

Децата и жените на Кавали изпратиха заедно ковчега с тленните останки в препълнената църква “Сан Миниато ал Монте” във Флоренция. Червени рози до черно-белия портрет на дизайнера бяха последният дар към него от близките му.

Именно талантът на Кавали и вдъхновението, което му даваха красивите жени, го превърнаха не просто в дизайнер, а в художник в модата. Той използваше с фантазия кожата, дънковия плат и животинския принт – отличителните белези, които направиха работата му разпознаваема.

“За мен яхтите, шампанското и моделите са само  операция за маркетинг. Правя мода, която е предназначена за този пазар и клиенти. Това, което обаче ме интересува истински, са честността, доброто възпитание и социалната справедливост”, каза навремето дизайнерът в интервю пред в. “Ил фато куотидиано”. “Когато видя паркирани  насам-натам разни ферарита, пращам номерата им на Финансовата полиция. Не понасям хората, които се подиграват с данъците.” Мнозина наричаха Кавали Дон Кихот на законността в модата. Не е за учудване и как навремето създателят на леопардови облекла се възмути публично от Долче и Габана, които бяха разследвани за неплатени данъци.

Роберто Кавали почина в родната си Флоренция, където се ражда на 15 ноември 1940 г. Дядо му Джузепе Роси е виден художник, чиито творби са изложени във флорентинската галерия “Уфици”. Майка му се казва Марчела, а баща му –Джорджо. Той работи като проектант в мина във Валдарно, преди да бъде убит от нацистите по време на станалото известно в историята като “клането от Кавриля”. Роберто завършва държавния художествен институт във Флоренция, където специализира текстилни апликации в живописта. През 70-те години патентова свой метод на щамповане върху кожа, създава и пачуърк от материи и цветове. Модните къщи “Хермес” и “Пиер Карден” първи започват да се интересуват от творенията му. Първата си колекция, носеща неговото име, Кавали представя през 1970 г. по време на Салона на прет-а-порте в Париж. Следват дефилетата в Милано, където показва моделите си от деним с щампи, комбинации от кожа, брокат и животински принт. Две години по-късно

открива първия си бутик в Сен Тропе

Роберто е едва навършил 20 години, когато се жени за ученическата си любов Силванела. Тя му ражда Кристиана, която днес върви по стъпките на баща си и създава линия бижута “Кримроуз”. Първата дъщеря на Кавали има син, но остава вдовица през 2019 г. Второто дете на стилиста – Томазо, се посвещава на виното. Работи във фермата на фамилията си и става винопроизводител, създавайки и бутикови етикети.

Първият брак на дизайнера не продължава много, той изневерява на жена си и така  двамата се разделят. През 1980 г. Кавали се жени за Ева Мария Дюрингер, която през 1977 г. е избрана за Мис Австрия едва 17-годишна. Участва и в “Мис Свят”, където остава втора. Година по-късно е избрана за най-красивата жена в Европа. Именно на един от конкурсите за красота среща и бъдещия си съпруг Кавали, който е член на журито. След сватбата Ева се мести във Флоренция. Оставя професията на модел и става най-близката сътрудничка и партньорка  на мъжа си в модата. Ражда три деца на дизайнера. Даниеле работи в компанията на баща си, но страстта му е музиката. Затова по-късно се мести в Лос Анджелис, където работи като фотограф в света на музиката. После пак се връща във фирмата на Кавали като творчески директор до 2014 г. Създава и художествена галерия, ателие и ресторант. Брат му Роберт, известен с прякора Робин, учи в Лондон и лансира свой бранд - RRR.

И сестра им Ракеле, днес майка на три деца, е творческа личност. Тя също е дизайнер и работи в бащината си компания. Всичките деца от двата брака на Кавали имат с него приживе  специална връзка и близост, въпреки че живеят на различни места в Италия и чужбина.

Така идва моментът, когато в живота на Кавали влиза по-младата от него с 45 години шведка Сандра. Тя е модел още от 14-годишна възраст. Когато заживява с Роберто Кавали преди 15 години, малцина са онези, които вярват в бъдещето на връзката.  Бившата Мис Швеция обаче е винаги плътно до мъжа си до последния му час. През 2015 г. в знак на любовта си към нея

той ѝ подарява остров Стора Рулинген в Швеция

на стойност от 2 млн.евро.  Когато преди малко повече от година Сандра роди по естествен път малкия Джорджо, почти всички в Италия се запитаха има ли изобщо граници да станеш баща? И как стана възможно това за Кавали на 82-годишна възраст? Учени обаче отговориха, че ако за жените след 35-ата година зачеването е трудно, при мъжете това не е проблем и на 80, защото сперматозоидите не остаряват като яйцеклетките. В напреднала възраст те са по-малко и са по-слаби, но въпреки това  са в състояние да оплодят яйцеклетки. Така оттеглилият се през 2015 г. от модата Кавали, който продаде марката си, се посвети изцяло на последната си жена и на перспективата да има дете и от нея.

Според италиански медии в периода на най-големия му успех през 90-те години и 2000 г. имуществото на дизайнера е достигало 500 млн. евро. Днешното богатство, което ще си разделят шестте му деца, се изчислява обаче на 210 млн. евро. То включват пари, акции и недвижими имоти, сред които и имението му с хелипорт и басейни извън Флоренция, простиращо се на 36 хектара. Роберто Кавали изпитваше страст и по яхтите – притежаваше 28-метровата яхта Freedom.