30 години след САЩ’94: жените на героите

25.07.2024 Симона Димитрова
Илияна Раева публикува този кадър във фейсбук и написа към него: Съпругите на героите от световното първенство 30 години по-късно!✨ Все едно беше вчера! Преживяването там граничеше с фантастиката! Обичам ви, златни момчета!❤️ Обичам ви, момичета!❤️ Страхотен купон!🥂
Илияна Раева публикува този кадър във фейсбук и написа към него: Съпругите на героите от световното първенство 30 години по-късно!✨ Все едно беше вчера! Преживяването там граничеше с фантастиката! Обичам ви, златни момчета!❤️ Обичам ви, момичета!❤️ Страхотен купон!🥂

Изминаха 30 години от незабравимия успех на футболистите ни, които се класираха четвърти на световното по футбол в Съединените щати. Подвигът на героите от Пеневата чета и днес е ненадминат, а преживяното от тях там граничи с фантастиката. Така го описа Илияна Раева, която сподели уникална снимка от събитие по повод годишнината, на която позират съпругите на златните футболисти. Точно този кадър ни накара да обърнем фокуса към дамите до господата от онзи дрийм тийм и какво е станало с двойките след онова паметно за българския народ лято.

Мариана - силата и смелостта на Стоичков

Може ли някой да си представи, че Христо Стоичков е бил стеснителен и срамежлив, когато някога ухажва съпругата си Марияна. Пред нея той не се представя като страшилището, което е на терена. В бедност и богатство двамата са заедно вече 36 години. Запознават се в магазин, а той й подарява календар със самия него. Понеже тя не пада веднага в краката на футболиста, за когото тогава не знае нищо, той се амбицира и я спечелва с постоянство и внимание.

Раждат им се две дъщери - Михаела и Христина, а внучката им Миа днес вече е на 7 години. Минават през хубаво и лошо. И макар времето да лети, двойката не забравя емоциите, през които всеки от тях преминава - той на терена, тя сред запалянковците, през онази незабравима 1994 година, когато играчите от националния отбор се превръщат в истински национални герои.

"Всичко беше като един голям, хубав сън - разказвала е Марияна за световното първенство в САЩ. - Въобще не си давахме сметка какво се случва. Не усетихме какво постига отборът, защото бяхме постоянно под напрежение. Разбрахме, когато се прибрахме в България и гледахме кадри по телевизията. Казахме си: "Не може да бъде"."

Нападателят Христо Стоичков е признавал неведнъж приноса на съпругата си към своя възход, като я е наричал неговия ангел, неговата сила и смелост.

"Днес си давам сметка, че ако не се бях оженил толкова млад, нямаше да постигна и половината от успехите си. Мимолетните изкушения в живота на всяка футболна звезда са навсякъде", пише в книгата си Стоичков.

Илияна и Наско: неразрушимата любов между гимнастика и футбол

Кралицата в живота на Наско Сираков е Илияна Раева. Двамата са заедно от над 40 г., като сключват брак на 11 декември 1982 г. Тя е едно от златните момичета на Нешка Робева и изключителна гимнастичка, а той мажоритарен собственик на футболния отбор "Левски". Спортът е нещото, което истински ги обединява, защото и двамата израстват на "Герена". В момента тя е председател на Българската федерация по художествена гимнастика и не спира да подкрепя съпруга си.

Навремето Сираков изгарял от желание да се запознае с нея, но тя твърдо отказвала, защото той бил футболист. Първата им среща била през ноември 1982 г. Въпреки че доста се дърпала, Илияна се съгласила да се види с него. Когато слязла пред блока, била възхитена. Пред нея стоял страхотен мъж, който я грабнал само с един поглед. Той бил висок, рус, синеок, с римски профил, с дълги, прави крака, които нямали нищо общо с футболните криви крака.

На тази първа среща Сираков я атакува директно и й заявява: "Вие ще станете моя жена! Да, заклевам се". Тя му отговаря, че той е в много сериозна грешка и това няма как да се случи. Но точно на следващия месец двамата се вричат във вечна любов. Те имат две дъщери - Славея и Виолета, но признават, че невинаги пътят им е бил осеян с рози.

Наско Сираков не се свени и да сподели рецептата им за успешен брак: Сексът! Според него няма начин да успокоиш дивата жена освен чрез любовни ласки.

Още на 19 г. Лечков си избира 16-годишната Светлана

Още на първата среща Йордан Лечков решава, че Светлана ще бъде негова съпруга. 19-годишният тогава спортист отива и казва това си намерение на 16-годишното момиче. Спечелва я с мъжкарското си поведение и това, че никога не казва нещо, което не може да направи. Отначало тя постоянно го пита какво точно работи, че има толкова свободно време да се виждат. Въобще не проумява, че да си футболист е професия, но впоследствие футболът се превръща в техния живот.

Преди да се оженят, Лечков пита Светлана дали е готова да го последва навсякъде, защото той иска да стане голям спортист - да отиде в София, а после и в чужбина. Тя се съгласява и винаги е до него по пътя, като двамата се радват на хармоничен брак.

Големите събития в живота им пък като че ли ги застигат по едно и също време. През паметната 1994 г. се ражда първородният им син Лъчезар, а после идва световното. По време на триумфа над Германия Светлана е в Сливен и не си спомня дали е видяла паметния гол на живо. Но няма да забрави как излязла на улицата и видяла тълпи от хора, които скандират името на съпруга й.

Когато Лечков се кандидатира за кмет на Сливен, тя го подкрепя, без да се замисли, а с избирането му се ражда вторият им син Йордан-младши.

Тази година през април двамата се сдобиха и с първа внучка. Лора - дъщеря на сина му Лъчезар и неговата половинка Никол, са ражда с перфектни мерки - 50 см и 3,06 кг.

През годините Светлана се занимава активно със семейния бизнес - хотелиерство и ресторантьорство. Мъжът й признава, че хотелът на фамилията е строен от нея, тя го е завършила и тя го менажира. Лечков е споделял, че спокойствието и подкрепата, осигурени от съпругата му, са му дали криле.

"Мъже, слушайте повече жените си", съветва Лечков.

Трифон Иванов боготвори първата си съпруга, обича я и след развода

Въпреки че Трифон Иванов ревностно пазеше личния си живот приживе, всички знаят, че неговата истинска любов е първата му съпруга Мариана Георгиева. Двамата се венчават през 1987 г., но се развеждат 18 години по-късно, когато дъщерите им Марина и Галина, са на 18 и 15 години. Те го приемат тежко, защото знаели, че родителите им се обичали. Момичетата са разказвали, че Туньо боготворял майка им, носел я на ръце и никога не приключил отношенията си с нея. Мариана и защитникът останали близки и запазили изградените принципи в семейството им. Тя пишела правилата за децата, а той следял за изпълнението им. Галина и Марина живеят в Германия и бяха казали преди години, че чакат майка им да се пенсионира, за да я вземат при тях.

Легендарният футболист има и трета дъщеря от връзката му с доста по-младата Денислава. Двамата се разделят около година след раждането на Даяна, а последните си години Трифон Иванов прекарва с приятелката си Валя Панова.

Петя на Боби Михайлов бяга в САЩ с най-добрия му приятел, той намира щастието с Мария

Първата съпруга на Боби Михайлов е митичен образ, за който не се знае почти нищо. Петя Костова, която е майка на Ники Михайлов, почти няма снимки и е била в много лоши отношения с децата си. Предателството й е тежко - тя изневерява на вратаря с най-добрия му приятел, а после оставя Ники и сестра му Бисера и бяга в САЩ. Там ражда още едно дете, но любовникът я изоставил.

Днес Петя Костова е отново омъжена и живее зад океана, но е успяла, макар и не напълно, да поправи отношенията с двете си вече големи деца. Ники бе признал в ефир, че дълги години не е искал да чува за нея, защото си е тръгнала, когато имали най-голяма нужда от нея. Дори бил женомразец и това му пречело да се обвърже сериозно.

След тежката семейна драма Боби Михайлов намира любовта в лицето на гимнастичката Мария Петрова, която е трикратна световна шампионка и една от най-силните в спорта. Двамата се срещат в прочутата дискотека "Флорида" в Пловдив, когато вратарят все още пази за "Ботев". След поредна победа отишли с целия отбор да празнуват, а Мария също била на по питие с приятелки. Там се запознали лично, въпреки че Михайлов бил чел за нея по вестниците. Поканил я на среща, тя се дърпала, но на скорошната церемония "Спортен Икар", където и двамата били наградени, склонила да му даде шанс.

Първата им официална среща била в ресторанта на басейн "Спартак", а 4 години по-късно, през 1998 г., двамата минали под венчилото. Двойката има дъщеря Елинор, която е студентка в Бостън. От 2021 г. Мария Петрова е втори вицепрезидент на Техническия комитет към Международната федерация по художествена гимнастика.

Краси Балъков като войник във влака среща фаталната Татяна

Докато е в отпуск като войник и пътува във влака, Красимир Балъков се запознава с красавицата Татяна. И въпреки че пътищата им се разминават, двамата по-късно отново се срещат в университета, където стават гаджета. Футболистът бързо предлага брак и двамата минават под венчилото. Плод на любовта им са двете им деца - Глория и Красимир-младши. На 29 май 2003 г. обаче те се развеждат, без никой да разбере. Точно тогава той е обявил края на кариерата си и тя прави жест към него и го подкрепя в последния му мач. Само двамата знаят, че Татяна е до него за последно.

След години Красимир Балъков призна, че това е бил един от най-тежките моменти в живота му и дълго е търсил начин да се справи с раздялата.

По-късно футболистът започна да излиза с германката Кати Фогел.

Афродита победи "Левски" за първото място в сърцето на Боримиров

Около 50-годишния си юбилей през 2020 г. най-младият от Пеневата чета Даниел Боримиров признава, че първата му голяма любов е "Левски", защото, влизайки в отбора, още не е познавал съпругата си Афродита. Двамата се срещат една година след идването му в София и моментално тя се превръща в най-важния човек в живота му. Сякаш съдбата му я изпраща, за да посрещат заедно предизвикателствата.

Следващите две имена - които представляват щастието в живота на Боримиров, са Джулия и Алекс. Наследниците му идват на бял свят все на паметни дати. Дъщеря им Джулия се ражда след победата на "Левски" над ЦСКА със 7:1 през 1994 г., а синът им Алекс точно на 13 май 1998 г. - деня, в който "Левски" печели финала за купата на България срещу ЦСКА с 5:0 - "подарък" за 50-годишния юбилей на вечния съперник.

Боримиров е казвал, че семейството винаги е било на първо място за него, а голямата отговорност за щастието у дома носи жена му. Според техни познати действително тя взима големите решения във фамилията.

"Афродита винаги е била до мен и ме е подкрепяла в трудни моменти. Безкрайно съм й благодарен, че възпита нашите деца по начин, който ме кара да се гордея", признавал е Боримиров.

През 2022 г. любимата му жена, която носи името на богинята на любовта, отпразнува с бляскаво тържество своя 50-годишен юбилей, като за своя празник получи колие "Картие" от съпруга си.

Мариана - жената мечта на Емил Костадинов

Екзекуторът на Франция Емил Костадинов никога не е обичал да допуска външни хора до своя личен живот и не е споделял щедро детайли от любовта с жената на живота му Мариана. Неговата нежна опора е със седем години по-голяма, но блести с поддържан външен вид и изглежда доста по-млада. Двойката има две дъщери - Катрин и Ирен, които Мариана отглежда с много любов, докато се грижи и за семейния бизнес.

Когато се ражда втората им наследница, Костадинов дори помни, че е имал тренировка в Португалия, след която той заедно с повечето си съотборници от "Порто" са отишли в болницата да видят жена му и детето.

Познати до семейството разказват, че за Мариана могат да се кажат само суперлативи, заради което и бракът им е толкова здрав. А че тя е жена мечта говори и обстоятелството, че Костадинов е един от щастливите футболисти, станали четвърти в света, който не се развежда.

През 2021 г. Емил и Мариана станаха дядо и баба, когато дъщеря им Катрин ги зарадва с първия им внук Александър.

Кременлиев се развежда заради постоянни скандали

Емил Кременлиев, който е една от легендите, също няма късмет в любовта и подобно на част от своите съотборници се разделя със съпругата си. Венчава се с Таня през 1992 г., но се развежда с нея 22 години по-късно. Няколко години преди това живели разделени, защото имали постоянни скандали. Разпадането на семейството се отразява тежко на футболиста. Известно време дори най-близките му не можели да го открият. Проблемът бил, че Таня изпадала в истерии и дори веднъж вдигнала малкият им син на терасата, като го заплашила, че ще го изхвърли през парапета.

В първите години от съвместния им живот Емил и съпругата му нямали подобни сътресения. Георги е първородният им син, а 8 г. след него се появил и брат му Никола. За второто дете те смятали, че ще бъде момиче и дори приготвили стая цялата в розово.

Димитър Пенев взима Надежда на луда двойна сватба

Преди повече от 52 години Димитър Пенев слага брачната халка на акробатката Надежда и това става само час след като той приключва важен мач от "А" група. Сватбата се пренася с повече от 1000 гости в родното село на легендата Мировяне, като целият отбор на ЦСКА се изсипва там с автобуса.

Любовта между двамата пламва в Хасково няколко години по-рано, когато футболистът е на лагер, а Надежда и нейната близначка Вяра са в същия хотел, тъй като изнасят циркова програма в бара. Пенев веднага си харесва грациозното момиче и след няколко седмици вече са на среща в София, но не каква да е, а двойна. Двете сестри излизат с него и съотборника му от ЦСКА Борис Гаганелов. Събитията следват филмов ход, тъй като любовта отвежда и четиримата до олтара заедно - Димитър и Надежда, Вяра и Борис.

Легендата разказва, че в съответния ден булките почти излезли на терена да си приберат мъжете, за да се бракуват в София, след което купонът се пренася в Мировяне. В следващите 24 часа по улиците са разпънати софри, по които генерали и министри и Иван Славков вдигат наздравици с мировянчани.

След сватбата младоженците се местят в столичния квартал "Изток", а Надежда се оттегля от цирковите представления и става домакиня, като има грижата за спокойствието в дома на Пенев. През всичките години до него тя страни от светлините на прожекторите и се пази от медийни изяви. Димитър, макар и предводител на най-силната ни футболна чета, вкъщи е орисан да живее в женско царство. Със съпругата му имат една дъщеря, две внучки и две правнучки.

Интересно е, че по-голямата му внучка се казва Надежда - името е избрано от Пенев и не е посветено само на жена му. Момиченцето се ражда малко преди националите ни да заминат за Америка за световното. Селекционерът признава, че тогава си е казал, че тя ще е неговата надежда за успех... и вижте какво стана.