На 90 г. и след 38 албума кралят на белия блус Джон Мейъл си отиде

25.07.2024 24 часа
Джон Мейъл като млад.
Джон Мейъл като млад.

Дал е път в музиката на легенди като

Ерик Клептън, има 4-ма правнуци

Легендата на белия блус Джон Мейъл е починал в дома си в Калифорния в понеделник вечерта. Това съобщиха от семейството му в социалните мрежи. Той си отива от света на 90 г., като до последно композираше и записваше музика. В последните 2 г. се отказа от турнетата заради здравословни проблеми.

Последният албум на блус иконата The Sun Is Shining Down излезе през 2022 г. Записал е 38 албума в кариерата си, която започва през 1964 г. и е дал път в музиката на Ерик Клептън, Питър Грийн, Джак Брус и много други. Участвал е като гост в творби на много блус и рок музиканти, за които е бил вдъхновение.

Джон Мейъл е носител на ордена на Британската империя, два пъти е номиниран за “Грами”, а наскоро беше въведен в Залата на славата на рокендрола. До последно великият китарист е бил заедно с шестте си деца, седемте внуци, 4-те правнуци, двете бивши съпруги и вярната му секретарка Джейн.

Джон Мейъл е роден през 1933 г. в Макълсфийлд, Великобритания. Любовта към музиката е от баща му, който има голяма колекция от джаз и блус записи. Заради тях младият Джон започва да свири на пиано, китара и хармоника. Постепенно изгражда собствен уникален стил. Като войник е пратен в Корея, а след това завършва университет и става графичен дизайнер. Паралелно с това свири в групата Blues Syndicate. Любовта към музиката надделява. През 1963 г., когато е на 30 г., се мести в Лондон, за да стане професионален музикант. Тогава рокендролът избухва с The Rolling Stones и Animals. Влиянието на всички звезди тогава обаче е черният блус от САЩ, който става все по популярен в Европа.

Джон търси и намира мизиканти за първата си професионална група - Bluesbreakers. Издават първия си сингъл през 1964 г. и същата година са подгряващи на легендата Джон Лий Хукър.

“Ерик Клептън, Джон Майъл и всички онези хора в Англия направиха блуса голямо нещо. В Щатите хората не искаха да го знаят”, казва Хукър в интервю през 1996 г., малко преди да почине.

Мейъл и компания обикалят света със Sonny Boy Williamson и T-Bone Walker.

През 1965 г. към бандата на Мейъл се присъединява Ерик Клептън, след като напуска Yardbirds. Следват още велики имена, за които светът ще говори в бъдеще. През 1966 г. излиза първият едноименен албум на Bluesbreakers, който проправя пътя на групата към световните сцени. След това Клептън напуска, за да започне солова кариера, а на негово място идва 17-годишният Мик Тейлър, който по-късно става част от Rolling Stones. В този период Bluesbreakers издават още три албума, които влизат в Топ 10 на Великобритания. През годините уникалният глас и китарната техника на Джон Мейъл го превърнаха в едно от най-големите имена в блуса, наред с американците Би Би Кинг, Фреди Кинг, Хаулин Улф и много други.

След Bluesbreakers Джон Мейъл започва успешна солова кариера, като през 2000 г. отново събира групата. Основната фигура е той и това не се променя през годините.

Само за последните 10 г., Джон Мейъл издаде 5 албума, а след последния феновете очакваха следващата му творба. Смъртта обаче прекрати славната му кариера. В социалните мрежи музиканти като Джо Бонамаса изказаха съболезнования на близките и почетоха паметта на легендата.